Onnodige Dood 
2013 - Olie op paneel - 145x110 cm

Een moeder houdt het lichaam van haar dochter vast - eens het insturment van haar affectie, nu, het instrument van haar lijden. Wat we zien is een scène uit het huidige China: het meisje werd gedood door de politiediensten omdat zij Falun Gong beoefent, een Boeddhistische discipline die sinds 1999 vervolgd wordt in China.

In haar hand, houdt het meisje een origami bloemetje met daarop de Chinese karakters voor “waarachtigheid, mededogen, verdraagzaamheid”, de basisprincipes van Falun Gong. De massale vervolging die toen van start ging, houdt tot op heden aan en is de voornaamste reden waarom er geen persvrijheid in China wordt toegelaten.  
   
   
Dit werk behaalde de prijs "Schilderij van het jaar" 2013 in België met unanieme stem.
Dit is wat de jury erover te zeggen had:


“Een klassiek religieus thema, ‘de Piëta’, wordt door Wim Van Aalst op meesterlijke wijze vertaald naar een dramatische hedendaagse gebeurtenis: de rouwende moeder die haar dode dochter in haar schoot houdt. De eenvoud van de compositie en de tegenstelling in kleur en zwart wit, benadrukken het dramatische gehalte in zijn werk. Tegelijk kun je die afgewogen soberheid interpreteren als een indirecte verwijzing naar het boeddhisme.
De titel van het werk (‘Onnodige dood’) verwijst naar de boeddhistische Falun Gong in China, een vreedzame spirituele groepering die door het regime wordt vervolgd. De aanhangers dragen mededogen en verdraagzaamheid hoog in het vaandel, maar zij worden door de Chinese regering buiten de wet gesteld.
Wim van Aalst slaagt erin om zijn sociaal engagement en zijn voorliefde voor de klassieke schilderkunst tot een prachtig en krachtig geheel samen te laten komen in een aangrijpend mooi en uitgebalanceerd werk waarbij zelfs de barst in de rode muur bol staat van de symboliek.
Een terechte winnaar.”

 Terug


Copyright ©2015 Wim Van Aalst